Узроци и последице радикализације еколошких покрета у Србији - Nadić, Darko (Napredak, 2022)
У раду се разматрају узроци и последице радикализације деловања еколошких покрета у Србијиу 2021. години. Као узроци радикалног деловања истичу се следећи фактори:интензивне економскеинвестиције од почетка овог века, опште неповерење дасу политичке структуре уопште у стању дареше наслеђене и нове еколошке проблеме, и стварање ситуације да еколошки покрети више делујукао класични политички покрети. У раду се анализира управо трансформација еколошких покрета ифактора који су убрзали ту трансформацију, као и нових метода њиховог деловања, посебно оних који су изазвани случајем Компаније Рио Тинто. С тим у вези, уводе се два нова појма – „политизација екологије“ и „постполитизација екологије“, где се под политизацијом екологије подразумева употреба еколошких проблема за краткорочне политичке промоције, а под постполитизацијом прелазак еколошких покрета у класичне политичке покрете.
Keywords: еколошки покрети; еколошки референдум; политизација екологије; постполитизације екологије; Рио Тинто