Тридесетогодишњица од обнављања дипломатских односа између Државе Израела и Републике Србије - Vilan, Jahel (Napredak, 2022)
Историјска блискост српског и јеврејског народа, исказана и кроз заједничко страдање ипатње током Другог светског рата, данас се најбоље огледа у искреним и пријатељским везама измеђудва народа и две земље. Чињеница да су након Шестодневног рата 1967. године, према oдлуци тадашње југословенске владе, дипломатски односи на тренутак званично прекинути није утицала на међусобно разумевање и сарадњу кад год је то било могуће. Од пролећа 1992. године дипломатски односи су подигнути на највиши ниво, доказујући да иако није сусед Израела на географској карти Србија је сусед у срцу овог народа. Кроз сведочења и примере личности које су својим делима уткале нити искреног пријатељства и разумевања у овом тексту говоримо о добрим билетаралним односима две државе и потреби да се пред заједничким изазовима у садашњости међусобно помажемо, штитећи своје националне интересе и идентитете. Будућност видимо у активнијем и богатијем ангажовању у свим аспектима наших живота – трговини, туризму, инвестицијама, култури, спорту и, наравно, науци.
Keywords: Израел; Србија; дипломатски односи; пријатељство; сарадња; заједничка будућност