Поводом тридесет година од обнављања српско-израелских односа - Nikolić, Aleksandar (Napredak, 2022)
Положај припадника јеврејске заједнице током деценија обнављања српске државности,односно држава које је конституисао српски народ, доживљавао је успоне и падове. Свечарски повод,30. годишњица обнављања дипломатских односа између Републике Србије и Државе Израел, упућујена евоцирање суптилних емотивних посебности у њиховом најсликовитијем облику. Протагонисти тихпосебности били су кнез Милош Обреновић и краљ Петар Први Карађорђевић Ослободилац, српски владари који се сврставају међу најуспешније у обе династије.Овај прилог је одсјај присећања на две одабране посебности. Једна се односи на зачетника српске грађанске музичке културе Јосифа Шлезингера, а друга на активно и промотивно учешће краља Петра Првог у полагању камена темељца за београдску синагогу Бет Јисраел и, годину дана потом, на њено освећење. Својим наменски скромним волуменом, приказ се осврће на фасцинантну адаптивност заједнице, која завидном брзином прераста у један од најконструктивнијих чинилаца увезивања земље у континенталне друштвено-економске токове, с једне стране, и антиципацију тог процеса од националних лидера, који су за собом оставили неизбрисив траг у историји свог народа и региона, с друге стране.
Keywords: Јосиф Шлезингер; кнез Милош Обреновић; краљ Петар Први Карађорђевић; српски војни оркестар; музика за позориште у Србији; београдска синагога Бет Јисраел; Београд; Крагујевац