Војска у процесу разбијања Jугославије - Radinović, Radovan (Napredak, 2021)
Југославија је разбијена усаглашеним деловањем унутрашњих снага република које су кренулеу сецесију и спољног фактора оличеног у колективном Западу. Иако су САД неспорно у сваком погледуподржале Запад, оне су, на самом почетку тог процеса, биле за опстанак Југославије. У њеном разбијању примарну улогу одиграла је Немачка. Бројни су узроци који су довели до нестанка Југославије с политичке мапе Европе и света: економски, социјални, политички, геополитички… У овом прилогу тежишно се обрађује војни фактор, односно какву је улогу у том процесу имала ЈНА и како је ту улогу одиграла. У тексту се разматрају бројни чиниоци који су довели до тога да се ЈНА у одбрани државе од унутрашње деструкције покаже крајње неуспешна и неефикасна. Такође, у овом тексту се разматрају и могућности које су се ЈНА нудиле, а које она није искористила. То је земљу и њене грађане увело у крваве грађанске ратове са огромним жртвама и разарањима, а ЈНА ставила на стуб срама због у крајњој линији неуспешних или погрешних покушаја да се држава одбрани од унутрашње агресије.
Keywords: разбијање Југославије; оружана сецесија; унутрашња оружана агресија; ЈНА; Територијална одбрана; врховно командовање; Штаб врховне команде; офанзивна војна операција