Геополитички разлози разбијања Титове Југославије у контексту међународне хегемоније САД - Despotovic, Ljubiša; Glišin , Vanja (Napredak, 2021)
У раду ћемо изнети главне геополитичке разлоге за стварање Краљевине СХС – Југославије,и пратити њихово дејство до момента када су ти исти разлози, али сада у супротном смеру, довелидо одлуке неоатлантиста да Брозова СФРЈ буде ликвидирана као државна творевина и геополитичкипројект сила Антанте. Процес разбијања СФРЈ ишао је брзо и одлучно, уз наметање нових геополитичких интереса неоатлантизма и спољнополитичких приоритета тада новог хегемона у монополарном политичком поретку, управо насталом након рушења биполаризма, који је светском сценом доминирао више од четири деценије. Сви назначени процеси дешавали су се у фази акцелиране геополитичке трансгресије САД како у зонама постсовјетског поретка моћи, тако и на територијалном ареалу постјугословенског геополитичког експеримента, узрокујући свеукупно државно, демографско, територијално, идентитетско, језичко-културно и економско сакаћење Срба на том простору.
Keywords: геополитика; СФРЈ; неоатлантизам; Срби; савремени међународни односи; хегемонија