Елементи глобалне (над)моћ Народне Републике Кине у 21. веку - Obradović, Žarko (Napredak, 2021)
Кинеска држава постоји више од пет хиљада година и у историји развоја људског друштва увек је представљала посебну цивилизацијску тековину са израженим утицајем на простор Азије. Нова Кина, проглашена 1. октобра 1949 године је од свог оснивања а поготову у задњој деценији, својом економском снагом и  развојним пројектима међународног карактера (међу којима се својим значајем издваја „Појас и пут“, „искорачила“ са простора Азије на глобалну сцену, постала лидер развоја и промотер идеја сарадње држава у интересу мира и безбедности у свету и очувања будућности човечанства. Кина је одувек била по величини територије и броју становника велика земља. Сада, у ХХI веку, НР Кина је постала јака и моћна држава која је стекла статус глобалне силе. Такви резултати у организацији друштва и државе,  промоцији нових развојних идеја и остварењу постављених циљева, не би били могући без Комунистичке партије Кине, као главног идејног, интегративног и организационог фактора кинеског друштва. Кинеска држава у свом деловању сублимира искуства прошлости Кине, разумевања садашњости тренутка у међународној заједници и потреба грађана Кине да се унапреди квалитет живота људи и осигура стабилан развој државе.