НР Кина као „одговорна велика сила“ – Kинески модел инвестиција и помоћи иностранству : Историјат давања кинеских инвестиција и помоћи иностранству - Arezina, Sanja (Napredak, 2021)
Народна Република Кина је недуго након оснивања почела да спроводи политику давања инвестиција и помоћи иностранству. Иако су мотиви за то били различити у деценијама које су уследиле, кинеско руководство никада није одустало од одлуке да давање инвестиција и помоћи иностранству буде централни део кинеске спољне политике. Да би доказала основну хипотезу да је основни разлог развоја кинеског модела давања инвестиција и помоћи иностранству намера кинеског руководства да покаже да Народна Република Кина представља „одговорну велику силу“ која доприноси решавању важних глобалних проблема, док у исто време ради на остваривању најважнијег циља – достизања „кинеског сна“ до 2049. године, ауторка користи структурно-функционалну анализу, компаративну анализу, индукцију и дедукцију.
Keywords: China, responsible great power, Chinese dream, investments, assistance.