Стратешки интереси Русије у Руско-аустријско-турском рату (1735–1739) према француским обавештајним изворима - Elezović, Dalibor M. (Napredak, 2021)
Истраживање представља анализу руских стратешких интереса током Руско-аустријско-турскограта (1735–1739) и засновано је на необјављеној грађи француске провенијенције. Извештаји које јепуковник Жан Жак де Бособр (Jean Jacques de Beausobre, 1704–1783) саставио, као непосредни посматрач овог сукоба, од првостепеног су значаја у сагледавању постављене теме а до данас им у науци није посвећена заслужена пажња. Определивши се за војну каријеру, Де Бособр се временом издвојио у доброг познаваоца теорије ратовања. То је и одредило његово ангажовање у праћењу токa рата с намером да о томе редовно обавештава француску владу. Именован је за француског војног аташеа у аустријској војсци због чега је једно време провео у аустријском генералштабу. Одатле је прикупљао информације и слао их француском амбасадору у Беч, а повремено је одлазио лично у аустријску престоницу и Париз како би пренео своја сазнања. Обавештајна мисија пуковника Де Бособра показује снажну заинтересованост Француске за исход овог рата и њене намере да се на најбољи начин позиционира у европској дипломатији онога времена. Из његових извештаја се види да је одлично прозрео руске стратешке интересе у овом рату, те да је његова обавештајна активност била од великог значаја за француску дипломатију која је на Београдским мировним преговорима остварила велики успех.
Keywords: Руско-аустријско-турски рат (1735–1739); Руска империја; Жан Жак Бособр (1704–1783); дипломатија; обавештајни рад