Деспот Стефан Лазаревић и наше времe - Kajtez, Ilija (Napredak, 2021)
Деспот Стефан Лазаревић није најзначајнији ни највиђенији у српском роду, али је његова личностврло важна, врсна, заслужна и недовољно изучавана. Стефан је живео у трагичном и крвавом историјском периоду после Косовског боја, који је био преломна тачка историје Срба. Успешно је предводио Србију после Голготе на Косову пољу. Деспотова узвишена и комплексна личност и опасно, ратно и немирно време у којем је живео, владао и борио се, највећи су изазов за истраживање, да би се открило шта је у животу, владању и политици Стефана остало као трајна вредност и важна порука за наше доба. Историјске личности нису саме себи смисао и сврха. Он је преко мајке Милице настављач лозе Немањића. Свој век је провео у борби, а у предаху између битака градио је српске земље. Стефан је морао да поднесе велике личне жртве и ратовао је као турски вазал. Изградио је задужбину Манасију, написао предивно „Слово љубве“. Дично српство треба да искористи 2027. годину, када се навршава 600 година од деспотовог упокојења, да о његовом непролазном делу одржи научни скуп. То је потребно јер, како каже професор Ђуро Шушњић, занимамо се за начин мишљења и веровања наших предака да бисмо боље разумели... себе!
Keywords: деспот Стефан Лазаревић; Косовска битка; деспотовина; витез; Ангорска битка; Београд; Манасија; ресавска школа; светац