Девет писама патријарха Германа Анђелића - Spasović, Ivana (Napredak, 2021)
У Архиву САНУ у Београду чува се Заоставштина патријарха Германа Анђелића, који се начелу Карловачке митрополије налазио од 1879. до 1888. године. Посебно вредан и важан део те грађепредстављају његовa писма. Из њиховог обиља, у овом раду је представљено девет писама, чији садржајпоказује патријархове погледе на важне појаве из осме и девете деценије XIX века. Овај избор писама говори о искушењима доба патријарха Германа Анђелића, али и о његовој личности, посебно о патријарховом дару за дипломатију. Рад садржи и значајне делове његове биографије!
Keywords: Патријарх Герман Анђелић; Карловачка митрополија; Аустроугарска; Босна и Херцеговина