Жене у Србији:У раскораку између патријархалних и нових улога - Torlak, Nada (Napredak, 2020)
Иако смо већ одавно и дубоко загазили у трећи миленијум, жене у Србији су још у  дисбалансу  између старих, традиционалних улога и нових вредности. Уместо да јој 21. век пружи олакшање, чини се да жени никад није било теже. Изгубљена између старих патријархалних односа и обавеза, добила је и неке нове. Поред традиционалних, (подразумевајућих) улога супруге, мајке и домаћице, сада се поставља и већ уобичајено (и у филму[1] обрађено) питање: шта жене желе? Да буду стубови породице, каријере, лидерске позиције или све то. Али ово питање није само упућено њима, него широј друштвеној заједници, тј. држави.Зашто? Зато што су старе улоге остале, а нове, професионалне, значе равноправну трку са мушкарцима, осим у зарадама и још понечем.О каквом је тачно раскораку реч, с каквим се све изазовима сусреће савремена жена у Србији, покушаћемо да одговоримо у овом раду или бар укажемо на постојеће проблеме.  [1] Шта жене желе (енгл. What Women Want) романтична комедија из 2000.  године. Режија Ненси Мајерс. Главне улоге: Мел Гибсон и Хелен Хант
Keywords: Кључне речи: жене, посао, каријера, лидерке, “стаклени плафон”