ТЕОЛОШКИ ПРИСТУП ЕКОЛОШКОМ ПРОБЛЕМУ - Lunić, Tomislav; Ćesarević, Jelena (Napredak, 2020)
Еколошки проблем је вишедимензионалног карактера и представља продукт негативног односа човека према животној средини. Религиозни научници и многобројна елита сматрају га пре свега антрополошким феноменом. У првом делу рада указујемо на вишеструке последице убрзане индустријализације, технолошког раста и развоја: загађење воде, ваздуха и земљишта; мањак природних ресурса као последица неконтролисане експлоатације; нарушавање биодиверзитета; климатске промене итд. Даље, у тексту се везујемо за човека, који са једне стране кроз низ програма, организација и бројних акционих планова подиже еколошку свест, док са друге стране суровим експлоатисањем и трошењем природних ресурса доприноси трајном дисбалансу екосистема, односно Божије творевине у целини. Кривица је на човеку, а не на природи. Грехопадом деструкција започиње и траје до данашњих дана. У том смислу нуде се бројна решења преласка на здраве технологије, зелену економију, отварају се институти и факултети који третирају еколошка питања. Тако се ипак лече само симптоми, али не и узроци проблема. Са друге стране, теолошко решење темељи се на успостављању хармоније између Бога, човека и животне средине, која литургијском применом свекосмичког карактера може да заустави уништење животне средине тј. животног простора у целини. Јер, животна средина је у спасоносном смислу човеку поверена као дар Божији да се према њој односи евхаристијски, литургијски, свештенослужећи.
Keywords: teologija; ekologija; tvorevina; Bog Logos; životna sredina