Уводне напомене о српско-словачким културним везама од 19. века до данас, основне контуре - Перни, Лукаш (Napredak, 2026)
Протостудија приказује основне контуре српско-словачких културних веза од 19. века до данас. Прати генеалогију реципроцитета од идеје словенске сарадње, коју представљају личности попут Јана Коларa, Павла Јозефа Шафарика и Светозара Милетића, преко чехословачко-југословенских односа у 20. веку, до актуелних облика размене. Посебно се фокусира на паралеле и културне контакте, улогу војво ђанских Словака и активности савремених актера. Текст истиче значај културне сарадње као перспективе за даљи развој односа у 21. веку.