Улога Словака у развоју старопазовачког соколства: јединство под словенским стегом - Лапчевић, Стево (Napredak, 2026)
Аутор указује на улогу коју су у развоју соколског покрета, а тиме и у јачању српско-словачких веза у Срему и Војводини имали чланови „Словачког сокола“ у Старој Пазови, као првог оваквог друштва словачког народа основаног на територији Аустроугарске. С тим циљем аутор даје преглед активности како „Словачког сокола“, тако и Словака, припадника „Сокол ског друштва Стара Пазова“, стављајући при томе посебан акценат најпре на заједнички српско-словачки рад на стварању овог друштва, затим на њихово брзо уједињење у југословенску соколску организацију и коначно на градитељске напоре који су довели до градње Соколског дома, велелепног споменика Србима и Словацима, добровољцима Великог рата, и до постављања спомен-плоче у част Томаша Гарига Масарика и краља Александра Карађорђевића. У складу с тим, аутор указује и на могуће правце даље српско-словачке сарадње кроз обнову ако не со колског покрета на старим основама, а оно соколског духа узајамног јединства и личног прегнућа ради добробити заједнице.