Француска у Европској унији - Zečević, Slobodan (Napredak, 2025)
Француска држава је оснивач и темељ на којем почива данашња Европска унија. Европска унија је преживела отцепљење Велике Британије, a можда би могла да опстане и у случају отцепљења неких других својих чланица, али је готово сигурно да без Француске у свом саставу не би постојала. Француски уставни концепт и политички систем особени су у односу на остале чланице Европске уније по деголистичком наслеђу – намери да се у области спољне политике, одбране, енергетике, здравства, културе и образовања очува национална самосталност. Међутим, Французима је одавно јасно да не могу да уђу уравноправну утакмицу са силама попут Сједињених Америчких Држава, Кине, Русије, а ускоро и Индије. Самостална Европска унија под француским утицајем једини је ентитет који би имао ресурсе за тако нешто и управо је то програм и политичка идеја коју Француска, бар за сада, безуспешно покушава да оствари.