Вештачка интелигенција као изазов - Luknar, Ivana (Napredak, 2024)
У раду се разматра технологија вештачке интелигенције као савремени изазов. Основна сврха чланка је да мотивише све заинтересоване стране, државно руководство, научну и стручну јавност, правнике, иноваторе, па и крајње кориснике да размотре изазове који проистичу из примене ове технологије. Тумачење технологије вештачке интелигенције из угла различитих дисциплина и пракси доприноси њеном бољем разумевању, док истицање широког дијапазона ризика представља искорак у идентификовању и разумевању проблема с којима се треба спремно суочити. Ако је могуће, неке од проблема треба благовремено избећи и предупредити. Основни циљ рада је да укаже на изазове који произилазе из примене ове савремене технологије и пробуди свест о важности уређивања производње и примене технологије вештачке интелигенције. У раду се полази од хипотезе да је познавање и решавање најшире могуће лепезе изазова предуслов за уређивање ове савремене технологије на опште добро. Чланак пружа анализу садржаја и детаљан приказ литературе која се бави вештачком интелигенцијом из угла различитих научних дисциплина. Значај студије огледа се у томе што представља користан подстицај за покретање дебате о тој теми. Друштвени допринос ове студије је велики јер се њоме у први план истиче питање изазова вештачке интелигенције и доприноси јачању свести о потреби да се сви могући изазови идентификују и размотре ради њиховог решавања. У интересу је целог човечанства усредсређивање на уређивање вештачке интелигенције, с примарним фокусом на остварење опште друштвене добробити, а не на пуко стицање профита или неке друге интересне предности. Једино се на тај начин можемо заштитити од евентуалних штетних последица ове савремене технологије.