Развој вештачке интелигенције у Србији. Србија као регионални лидер - Badža, Stefan (Napredak, 2024)
Вештачка интелигенција (ВИ) трансформише индустрије и друштвене сфере, а Србија се истакла као лидер у Југоисточној Европи. Усвајањем Националне стратегије за ВИ 2019. године и оснивањем Института за ВИ 2021. године, Србија је поставила чврсте темеље за развој ове технологије. Увођење ВИ у образовни систем, развој истраживачке инфраструктуре и активно учешће у међународним иницијативама допринели су значајним резултатима. Етичке смернице усвојене 2023. године постављају основу за одговорну примену ВИ. Председавање Глобалним партнерством за ВИ 2024. године додатно потврђује позицију Србије. Континуирана подршка владе, образовних институција и привредног сектора кључна је за даљи развој ВИ технологија.