Трансформациони потенцијал генеративне вештачке интелигенције - Vukmirović, Dragan; Kresović, Dejana (Napredak, 2024)
Овај рад анализира трансформациони потенцијал генеративне вештачке интелигенције на макро, мезо и микро нивоу друштвених и економских структура. Циљ је утврђивање утицаја ових технологија на различите аспекте друштва и економије, укључујући пословне операције и тржиште рада. Кроз свеобухватну анализу података и студија истражен је потенцијал нових технологија да повећају продуктивност, трансформишу пословне моделе и створе нове професионалне улоге. Закључено је да генеративна вештачка интелигенција може фундаментално променити тржиште рада, повећати глобални бруто домаћи производ и унапредити јавни и приватни сектор. Рад пружа увид у будуће трендове и неопходне регулаторне и структурне промене за оптимизацију њене примене.