Да ли је могућa права аутономија робота (филозофско разматрање) - Agatonović, Miloš (Napredak, 2024)
Циљ рада јесте да покаже да је за аутономију у поступању неопходно самолоцирање, тако да је могуће конструисати системе који поседују аутономију само ако су ти системи способни да се самолоцирају. У раду се у неколико црта представља историја идеје робота, да би се затим у главном делу појмовно разматрало питање могућности аутономије робота полазећи од проблема индексичких мисли. Рад полази од схватања Џона Перија да су индексичке мисли неопходне за поступање, да би затим представио схватање Џенан Исмаел према којем делатник представља информациони систем у којем индексичке информације, као на пример при самолокацији, повезују информациони модел са средином. У раду се указује на примере робота, као што је модел Figure 01, као системе какве описује Исмаел, који су способни да самостално обављају радње те да се самолоцирају.