Да ли Кина (стварно) посустаје? : (Амерички аргументи против даљег успона Кине) - Cvetković, Vladimir; Kopanja, Mihajlo (Napredak, 2024)
Свесни чињенице да Кина представља државу чији успон указује на могућност развијања довољног нивоа способности да се угрози америчка светска хегемонија, тамошњи аутори све чешће развијају тезу да савремена Кина коначно – лагано али сигурно економски посустаје, што вероватно води њеном повратку у претходно – подређено стање на глобалној сцени. У раду је најпре представљен мотив због којег идентификовани аутори приступају таквим разматрањима, док су у наставку представљена четири идентификована скупа аргумената против даљег успона Кине америчких аутора (демографска кретања, економска стагнација, институционални проблеми и крах глобализације). Коначно, у трећем поглављу се кроз расправу о представљеним аргументима пружа одговор на питање да ли Кина заиста посустаје.