Нова деценија иницијативе „Појас и пут“: Стратешко позиционирање српско-кинеских односа и отварање новог поглавља - Lalić, Bojan; Filipović, Filip (Napredak, 2024)
У овом раду детаљно се проучава кључни концепт иницијативе „Појас и пут“, који представља стуб спољне политике НР Кине. Рад је посебно фокусиран на анализу стратешког положаја Србије у оквиру нове деценије те глобалне иницијативе, наглашавајући значај продубљивања сарадње с НР Кином. У светлу изазова с којима се Србија суочава, укључујући притиске поводом признања тзв. Косова и придруживања санкцијама против Русије, однос Србије са Европском унијом, НАТО савезом и водећим западним земљама постаје све напетији. У таквим околностима, за Србију постаје императив да потражи нове прилике за развој кроз јачање сарадње с Кином у оквиру иницијативе „Појас и пут“. Овај рад темељито анализира стратешку позицију Србије, наглашавајући њен значајан допринос и користи које произилазе из учешћа у иницијативи „Појас и пут“. Такође, истражује потенцијале за продубљивање сарадње између НР Кине и Републике Србије, фокусирајући се на пет кључних стубова: политичка координација, развој инфраструктурних веза, промовисање ефикасне трговине, унапређење финансијске сарадње и интензивирање културне размене. Посебно се истиче нових осам акција које би могле даље ојачати ову сарадњу у новој деценији иницијативе. Даље, са аспекта развоја талената и изградње екосистема, рад најављује нови правац будућег развоја српско-кинеских односа, пружајући теоријску подршку и стратешко вођење за интензивирање сарадње између две земље у наредној деценији иницијативе „Појас и пут“.