Реструктурирање глобалног економског и трговинског окружења и квалитетна сарадња у оквиру иницијативе „Појас и пут“ - Xiujun, Xu (Napredak, 2024)
Глобално економско и трговинско окружење свакодневно се мења, а начини сарадње прилагођавају се трендовима. Овај рад у фокусу има иницијативу „Појас и пут“ кроз рефлексије на глобалне тенденције и кризе током пандемије ковида 19. Анализирајући пет нових карактеристика дубоког економског реструктурирања тржишта, аутор скреће пажњу на успон земаља у развоју и увећање директних међународних инвестиција, али и све уочљивији успон дигиталних услуга. У позадини дубоког планетарног реструктурирања, сарадња „Појас и пут“ има све важнију улогу у следећа четири аспекта: прво, пружа снажан подстицај глобалном економском и трговинском расту; друго, користи огроман потенцијал глобалне економске и трговинске сарадње јер ће земље учеснице искористити своје предности и стимулисати међусобне потенцијале кроз стратешку и политичку повезаност; треће, чланице граде глобално економско и трговинско партнерство у новој ери; и четврто – промовишу преобликовање глобалног економског и трговинског система управљања које је у току.