Достигнућа изградње „Појаса и пута“ у протеклој деценији и могућности развоја - Liyong , Wang; Yongliang, Lin (Napredak, 2024)
Пре десет година, са дубоким увидом у глобалне развојне трендове и с циљем промовисања заједничког развоја и људског напретка, генерални секретар Си Ђинпинг представио је велику иницијативу „Појас и пут“, а већ сада се може закључити да је реч о успешном и глобално важном пројекту који је унапредио светску економију, али и креирао потпуно нов модел међународног кооперативног развоја. Овај текст нуди низ конкретних података: на пример, Кина је потписала меморандуме о сарадњи на Дигиталном путу свиле са 17 земаља, успоставила билатералне механизме сарадње за е-трговину Пута свиле са 23 земље и изградила 34 прекогранична земаљска кабловска система и неколико међународних подморских каблова. Још важније је да су међу тим државама реализовани бројни облици интеграције, од сарадње у култури, образовању, туризму, науци и технологији, до изградње и ширења транспортне инфраструктуре. Захваљујући отвореном и партнерском односу, промењена је парадигма развоја међународне сарадње, што у перспективи најављује проширење домена сарадње новим пројектима као што су Зелени пут свиле, Дигитални пут свиле и Здравствени пут свиле. То подразумева нови начин размишљања и приступ вредностима, правилима и стандардима и промовисање нових технологија као што су вештачка интелигенција, „велики подаци“, рачунарство у облаку и интернет култура.