Између јуначког културног модела и могуће обавештајне доктрине - Stefanović, Zoran (Napredak, 2023)
Распад безбедносног апарата СФР Југославије, идеолошки репресивног и антинационалног, створио је у Србији и српским земљама 1990-их систем усмерен ка обнови српске државности. Чланак, на основу јавног извора, нове монографије Карана и Кајтеза, анализира деловање Јована Милановића, српског обавештајца у седишту НАТО-a, Бриселу, које је у рату заштитило Републику Српску и СР Југославију. Проучавањем личних особина закључује се да је срж српске стратешке културе примарно везана за српске културне кодове и етос, а не само за подразумеване безбедносне, војне и геополитичке аспекте.