„Хрватска православна црква“: од идеје до реализације - Prodić, Slobodan (Napredak, 2023)
"Хрватска православна црква“ представљала је верску организацију која je настајала као потпуно политички пројекат унутар тзв. Независне Државе Хрватске. Након одстрањења Српске православне цркве с простора којима је управљала усташка власт и након злочина које је иста та власт предузела над православним хришћанима српског порекла у првој години владавине, под снажним притиском пре свега Немачке, Анте Павелић прихвата да се реализује раније постојећа идеја о стварању „Хрватске православне цркве“. Ова верска организација имала је идентично устројење као и остале православне цркве. Ипак, основна разлика била је у томе што ову, условно речено цркву ни на који начин, а пре свега црквено-канонски, нису прихватиле остале аутокефалне цркве. Управо је због тога „Хрватска православна црква“ представљала парасинагогу у пуном смислу речи. Као таква она је интересантна тема за проучавање, пре свега због данашњих дешавања на геополитичкој сцени и покушаја да се створе нове цркве, првенствено ради нарушавања јединства и саборности између аутокефалних православних цркава.