Мексико и Република Србија: 77 година непрекидних и продуктивних дипломатских односа; нови изазови и прилике - Karlos Isauro Feliks Korona (Napredak, 2023)
У архивама Универзитетске библиотеке у Београду могу се пронаћи докази да се још 1844. године на старом српском језику писало о дешавањима у Мексику и да је постојало интересовање за ову земљу. Чврсто пријатељство и разумевање два народа формализовано је Протоколом о успостављању дипломатских односа, 24. маја 1946. године, када су председник Мексика Мануел Авила Камачо и маршал Јосип Броз Тито, председник Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, озваничили сарадњу. Блискост два народа била је најуочљивија кроз ангажовање у Покрету несврстаних и промоцију идеја о слободи и независности сваке државе, укључујући и њихов економски развој. Блискост два народа, праћена међусобном сарадњом и помагањем, на обострано задовољство траје симболичних 77 година, с перспективама даљег снажења и интензивног ширења.