Комунистички манифест и отаџбина: развој националног питања код младог Маркса - Matković, Aleksandar (Napredak, 2023)
Недавно је неопажено прошла 175. годишњица од издавања Комунистичког манифеста. У намери да се годишњици допринесе у духу научне расправе, овај чланак зачиње једну заборављену тему – Марксово разматрање национализама и националних борби. Аутор кроз анализу Манифеста те Марксових и Енгелсових политичких чланака представља нове елементе теорије нације код Маркса која је почивала на разлици између прогресивних и регресивних борби: оних које су водиле ка све већој демократизацији друштва укључивањем пролетаријата и оних које су се томе противиле. На крају се износи критика младог Маркса, али и оцртава допринос који он може да пружи данас.