Културна политика и културне потребе у програмима политичких партија Босне и Херцеговине (Република Српска и Федерација Босне и Херцеговине) - Ćorluka, Bojan J (Napredak, 2022)
Свако друштво је заинтересовано за упознавање и прихватање правила понашања и свих других елемената културе преко којих се појединац интегрише у друштво и идентификује с њим. Култура је кохезивни елемент друштва који повезује појединце, друштвене групе и све друге друштвене сегменте у јединствену цјелину. У првом дијелу рада одређује се појам културе преко појмова културна политика и културне потребе. У другом дијелу рада дају се резултати анализе садржаја програма и статута девет партија Републике Српске (РС) и Федерације Босне и Херцеговине (ФБиХ) које су добиле највише гласова на општим изборима 2022. године са становишта културне политике и културних потреба. Истраживање односа политичких партија и културне политике показало је да је ова тема маргинализована у програмима и статутима свих политичких партија у Босни и Херцеговини (БиХ).