Египат и Србија: богата историја и светла заједничка будућност - Salah, Bassel (Napredak, 2022)
Египат и Србија одржавају дипломатске односе још од њиховог успостављања између Египатског Кедивата и Краљевине Србије 1908. године. Следеће године биће обележено 115 година од успостављања дипломатских односа између две пријатељске државе. Обе земље имају изванредне односе иако постоји велики простор за унапређење билатералне сарадње у многим областима. Изузетни односи Египта и Србије засновани су на чврстим везама успостављеним у новијој историји које су укорењене у карактеристичним и идентичним погледима на будућност њихових земаља и народа и циљевима који се желе постићи. Посебно су ти односи били развијени у време председника Насера и Тита, јер су тада две земље, које су имале велику улогу у успостављању Покрета несврстаних, заједно сарађивале за добробит целог независног и слободног света.