Улога културе у обнови и ширењу националног духа - Avramović, Zoran (Napredak, 2022)
У раду се одређују основни и сродни појмови културе. Указује се на уже и шире схватање културе. Од сродних појмова истичу се: културни идентитет, културни образац, медијска култура, електронска култура, српска култура и иностране културе, српски културни простор. У другом делу се разматрају основни актери у култури, ствараоци/аутори, њихова дела, публика, институције и организације, културне групе, државне институције са подељеним надлежностима. У трећем делу указује се на обнову и ширење националног духа (вредности) посредством два темељна стуба културе – традиције (културно наслеђе) и стваралаштва. У четвртом делу се осветљава конфликтна природа културе. Закључни део излаже став о демократској борби за културне вредности.