Аспекти евентуалног хибридног рата у Републици Србији - Rašković Talović, Violeta (Napredak, 2022)
Истраживање представља анализу феномена хибридног ратовања као стратегије у којој се конвенционална средства ратовања комбинују са неконвенционалним средствима и аспекте евентуалног хибридног рата у Србији. У прошлости се доминација једне државе, односно капитулација супротстављене државе, постизала ратом у традиционалном смислу – оружаном борбом. Суштина оружане борбе била је постизање респектабилне војне надмоћи или пак потпуно уништавање непријатељске оружане силе. Када би нападнута држава остала без могућности војног супротстављања, најчешће би била принуђена да испуни тражене уступке земље победника или да се потпуно покори. Ипак, завршетак оружане борбе ни тада није био гарант да ће се угасити слободарска тежња побеђеног, односно да ће потпуна капитулација значити трајно размонтирање државе која је изгубила и асимилацију њеног становништва у државу победника.