Народна заједница, мит или стварност: сарадња обичних Немаца с нацистичким режимом - Vuković, Slobodan (Napredak, 2022)
Народна заједница [Volksgemeinschaft] jeдан je од централних појмова нацистичке идеологије и пропаганде. На почетку Великог рата послужио је за јачање националног јединства без обзира на вероисповест, друштвени и социјални статус у предстојећој борби за животни простор. Völkisch покрет и нацизaм нагласак дају расном погледу на свет, антисемитизму и антисловенству. Народна заједница чини јединство „расе“, Volk-a и нове немачке „религије“. Издигнута је као концепт раздвајања на народне другове и странце ван заједнице. Из народне заједнице били су искључени Јевреји, Словени, политички противници и ментално или физички неспособни. Над њима су извршени масовни злочини, а истраживања показују да је нацизам имао широку подршку немачког Volk-a.