За еко-социјалну тржишну привреду уместо посткомунистичког капитализма - Jakovljević, Dragan (Napredak, 2022)
У овом есеју излаже се и разматра визија еко-социјалне тржишне привреде као могуће основе доградње друштвено-економског поретка Србије. Реч је о тзв. средњем путу (између државног социјализма и ригидног либерализма дерегулисаних тржишта), односно о „мешовитој економији“, за чије је формирање кључне подстицаје пружило хришћанско наслеђе европских земаља. Аутор то посебно илуструје на примеру искуства тзв. немачког привредног чуда након доживљеног слома у Другом светском рату – што је довело до изградње једне од најстабилнијих привреда у савременом свету. Излаже се историјска генеза те концепције, чија је примена кулминирала у економским системима скандинавских земаља, Немачке, Аустрије... зрелог ХХ столећа. Притом, тежња ка социјалној сигурности, солидарности и правичности подразумева извесну прерасподелу економских добара, односно остварене добити од стране државе. Аутор такво системско решење види као помирљиву формулу, којом се уз остајање при афирмацији тржишне ефикасности привређивања и слободе подузетништва уједно инсистира на делотворном институционализовању социјалне, али и еколошке обзирности.