Јасеновац, логор и његово историјско и морално значење - Greif, Gideon (Napredak, 2022)
У раду се даје преглед и фазе развоја усташког концентрационог логора Јасеновац, током постојања „Независне Државе Хрватске“ (НДХ) у време Другог светског рата. Указује се на чињеницу да се са применом политике „коначног решења“ (за Јевреје и Роме, а у Хрватској и за Србе) коју је спроводила нацистичка Немачка, хронолошки гледано, прво отпочело у НДХ, а потом у Немачкој. Узимајући у обзир више критеријума, пореде се концентрациони логори Аушвиц и Јасеновац, при чему се посебно инсистира на бруталности са којом су усташке жртве убијане у Јасеновцу. Указује се на постојање чак три усташка логора за децу. Користећи се различитим изворима, даје се процена броја убијених људи (Срба, Јевреја, Рома и других антифашиста) у Јасеновцу.