Скривени Холокауст – документи, тумачења и сведочења - Bajić, Predrag Đ. (Napredak, 2022)
Студија Јасеновац – Аушвиц Балкана на једном месту обједињује бројне документе, тумачења и сведочења о злогласном систему логора на територији тадашње Независне Државе Хрватске. Иза овог дела, уједно првог тома трилогије, стоји име проф. др Гидеона Грајфа, израелског историчара и универзитетског професора, експерта за изучавање Холокауста, нарочито познатог у светским оквирима по истраживањима везаним за Аушвиц. Посебно је значајан рад аутора и његових сарадника управо на компарацији два синонима зла, где се на адекватан начин може видети размера онога што је неупоредиво мање видљиво у планетарним оквирима, са оним што је постало централна тачка сећања на Холокауст, уз наглашавање специфичности логора Јасеновац и давање ширег контекста кроз друге сегменте. Ово дело подстиче на размишљање и доприноси култури сећања, чиме се испуњава морална обавеза према жртвама, што истиче и ауторски тим.