Српски национални идентитет кроз призму светосавља и косовског „завештања“ - Lunić, Tomislav; Lunić, Duško (Napredak, 2022)
С обзиром на то да је тема којом смо се бавили чест извор надахнућа песника, занесењака, уметника из разних области, није било лако уоквирити је и прилагодити строго научном приступу. У том смислу желимо да кажемо да су одређени делови текста фикција и предмет заноса који се не могу научно уоквирити, али имају важну улогу у културолошко-историјском смислу и представљају важан чинилац у формирању српског националног идентитета. У првом делу текста осврћемо се на улогу Светог Саве у уздизању српског народа у православну веру. Акценат je на улози Цркве, која је српски народ пратила у свим страдањима и давала му утеху и осећај сигурности. Припадност васељенској породици православља била је и остала приоритет. Даље, указујемо на значај косовског „завештања“. Кнез Лазар се са својим великашима жртвовао за српски народ у целини и у метафоричком смислу уклесао своје име у Христову књигу вечности. У последњем делу рада правимо паралелу између светосавља и косовског завештања који, с једне стране, представљају предмет маште и уметничког заноса, док, с друге стране, имају важну симболичну улогу у стварању српског националног идентитета.