Књижевна пројекција распада Jугославије - Andrejević, Danica (Napredak, 2021)
Истраживање поетолoшко-културног значаја књижевности од последње деценије XX века до данас у културолошком контексту може се ослонити, осим на социјалну, историјску и антрополошку сферу, и на општу културу сећања. Литерарна пројекција распада Југославије у овом случају обухвата последње три деценије развоја српске литературе. У раду је примењен интердисциплинарни приступ тумачењу, сходно ауторским аспектима, а основни теоријски оквир чине тачке гледишта ликова који монолошки или у оквиру других наративних форми литерарног дискурса, артикулишу свој став о трагичним ломовима по државу, породицу, биће. Одабрани прозни искази чине структурно-поетичке и семантичко-аксиолошке поруке различитих аутора и ликова. Укључено је двадесетак романа свих ауторских генерација који су мање или више простора посветили проблематици последњег грађанског рата на Балкану. Моделом цитатности карактеристичне за тему, супротстављени су различити субјективни ставови ликова, идеолошки обојени или политички коректни. Одломци су бирани искључиво по вредносним критеријумима. Писци интензивније, слободније и емотивније реагују на трагичну стварност и ратну апокалипсу.