Разбијање Jугославије и Совјетског Савеза: сличности и разлике - Krga, Branko (Napredak, 2021)
Циљ анализе овог рада јесте сагледавање битних чинилаца разбијања Социјалистичке Федеративне Републике Југославије (у даљем тексту СФРЈ) и Савеза Совјетских Социјалистичких Република (у даљем тексту СССР). Основна претпоставка јесте да постоји извесна корелација, односно сличности и разлике између та два процеса. У току истраживања ове проблематике примењиване су стандардне методе као што су анализа, синтеза, историјски метод, компаративна метода и метода анализе садржаја, а у одређеном смислу и моделовање, односно трагање за начином да се избегну проблеми с којима се суочавала наша земља током протеклих деценија. Истраживање је показало да је ова тема и даље значајна барем из три разлога. Прво, очигледно је да су разбијање СФРЈ и СССР-а изазвали значајне вишеструке проблеме у тим земљама, њиховим наследницама, а и шире. Друго, безбедност на тим просторима и даље је нестабилна и готово ниједан од проблема због којих су избијали сукоби 90-их година и због којих је дошло до разбијања тих земаља није до краја разрешен. Треће, не престају да се испољавају различити облици изазова, ризика и претњи по међународни положај, одбрану и безбедност главних наследница тих земаља, Републике Србије и Руске Федерације. Иако је истраживање показало да постоји извесна корелација између та два процеса – распада СФРЈ и СССР-а, очигледно је да то ипак није био одлучујући фактор који је довео до деструкције две сложене државе, већ су у оба случаја одлучујуће биле извесне специфичности.