Значај антисрпске пропаганде и хибридног ратовања у процесу разбијања Југославије - Jevtović, Zoran B. (Napredak, 2021)
У средишту рада је синтетизована слика пропагандно усклађеног и тоталитарног медијског инжењеринга водећих западних држава током деведесетих година прошлог века, којим се сложена југословенска стварност сводила на спиноване пропагандне слике о кривици само једне стране. Негативна перцепција о Србима постигнута је уоквиравањем пропагандних наратива, креираних снажном кампањом добро организованих и утицајних глобалних медија. Снажном стигматизацијом и демонизацијом у политичкој пракси они су жигосани као одговорни за све конфликте и ратове. Комбинујући различите методе и технике психолошко-пропагандних и оружаних активности оперативног или тактичког нивоа, западни стратези су значајан део ангажовања посветили гушењу алтернативних извора информација. То је укључивало и њихово физичко уништење, што је први пут у светској пракси реализовано НАТО бомбардовањем зграде Радио телевизије Србије и преко 300 релеја и репетитора. Југославија је постепено цепана по републичким шавовима, у складу с интересима промењене геополитичке архитектуре, док Срби нису довољно брзо разумели процес у којем се, уместо истине, преко глобалних медија распростиру манипулативне представе о „новој стварности“.