Југославија се није распала – она је намерно разбијена - Atlagić, Marko; Martinović , Aleksandar (Napredak, 2021)
У раду заступамо став да се деведесетих година XX века СФРЈ није распала, него је намерно разбијена, јер су, према мишљењу САД, нестали разлози за њено постојање. Американци су сматрали да је СФРЈ настала као брана совјетској експанзији према Западу. Будући да више није било биполарног света и да је наступила ера глобализације, престала је потреба за постојањем СФРЈ, те је због тога требало разбити је. Аутори износе мишљење да су СФРЈ разбиле САД, Немачка, Ватикан, друге западне земље и сецесионистичке југословенске републике Словенија и Хрватска. Зато они сносе историјску одговорност за намерно разбијање једне суверене земље, мимо њеног устава, Повеље УН и Хелсиншког споразума.