Кинески еколошки пут - Nadić, Darko (Napredak, 2021)
Народна Република Кина је скоро већ две деценије на путу потпуног еколошког просвећења и редизајнирања свог лика у међународној заједници. Кина постаје не само активни већ и доминантни учесник у светској борби против климатских промена. Осим тога Кина је и чврсто опредељена да мења своју унутрашњу еколошку ситуацију и своју политику даљег индустријског напретка, усклађујући је са општеприхваћеним еколошким циљевима човечанства. У раду се износе основне чињенице о појединим историјским и политичким узроцима неадекватног односа према животној средини у Кини, као и радикални еколошко политички отклон од игнорисања еколошких проблема до формулисања нових десет циљева, односно десет еколошких политика, који су садржани у новој идеологији "еколошке цивилизације". Посебан осврт у у раду дат је на еколошким елементима иницијативе "Појас и пут" и досадашњим кинеским достигнућима у еколошко-технолошком развоју. У закључку се даје и предлог правца о могућој сарадњи између Кине и Србије управо на пољу тог еколошко-технолошког развоја.