Јачање историјских веза између Србије и Кипра у светлу изазова и прилика у Eврoпи у 21. веку: Значајни геостратешки положај на Балкану и Источном Медитерану, заједничко наслеђе неутралности и будуће ангажовањe - Theophylactou, Demetrios (Napredak, 2021)
Основе јаких историјских веза између Србије и Кипра леже у заједничкој борби током 19. и 20. века, нарочито током два велика рата. Дугогодишње супротстављање различитим агресорима, попут Турака Османлија, нацистичке Немачке и британског колонијализма, оставило је дубоке ране у овим друштвима, али и наслеђе храбрости, отпорности, истрајности и националног поноса. Дубоко пријатељство се такође базира на заједничким културним и православним коренима, који су помогли да ова два народа превазиђу велике изазове и очувају национални идентитет и културне вредности. Ова анализа бави се будућим изазовима и процењује ново стратешко партнерство, које, између осталог, укључује трилатералну сарадњу између Србије, Грчке и Кипра, а нарочито у светлу проширења Европске уније на земље Западног Балкана и осетљиве ситуације у Источном Средоземљу. Намера овог рада је да се процени како политика неутралности, коју су следиле и Југославија и Кипар као земље оснивачи Покрета несврстаних, може данас пoдржaти националне интересе Србије и Кипра и, самим тим, допринети стабилности и безбедности како региона у којима се ове две земље налазе, тако и европског континента, имајући у виду њихову важну геостратешку позицију.