Феноменологија насиља у породици као друштвено девијантне појаве у Србији - Andrić, Sanela D; Milašinović, Srđan (Napredak, 2021)
Аутори овог рада говоре о феномену насиља у породици који има дуге корене, од патријархата до савременог друштва. Подсетили смо се врста породичног насиља и мера правне заштите од насиља и заокружили то неизоставним социолошким приступом проучавању овог феномена. Насиље у породици је индивидуални, групни, друштвени/национални и глобални проблем и неопходно је њиме се бавити, објашњавати га и нудити решења. У савременом друштву, које мора да буде синоним за људска права и слободе, нема места ни за какве видове насиља.