Tretman otpada u Republici Srbiji - Sklabinski, Mirjana (Napredak, 2020)
Управљање отпадом је универзална тема која се односи на свако живо биће на планети. Доносиоци одлука креирају политике које утичу на свакодневна питања попут здравља, чистоће, хране и воде, околине у којој живимо. Лоше управљање отпадом доводи до контаминације река, земљишта, ваздуха, а тиме доводи до зараза, респираторних инфекција, канцера, болести срца и крвних судова, штети животињама које конзумирају отпадне супстанце. Лоше управљање отпадом такође утиче и на економију, експлоатацију природних сировина, туризам. Из тог разлога је потребно покренути хитне акције и започети са све јачим подизањем свести како појединаца, тако и целог друштва, едукацијом, разумевањем. Отпад који неадекватно одлажемо ствара емисије са ефектом стаклене баште, у ваздух се емитују и хексаваланетни хлор, полихлоровани бифенили, диоксини, фурани, прашкасте материје и на хиљаде других хемикалија које су канцерогене, тератогене и мутагене. Управљање индустријским отпадом захтева много више ангажовања, јер такав отпад садржи и више материја који негативно утичу на животну средину. Стога је неопходна добра анализа количина отпада које настају у Србији, као и капацитета за третман тог отпада, измена легислативе у смислу да иста одговара и грађанима и индустрији, ојачавање административних капацитета у систему управљања отпадом, дељење информација.