НОВЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ У РАЗВОЈУ ЕКОЛОШКИХ ПОКРЕТА У 21. ВЕКУ - Nadić, Darko (Napredak, 2020)
Еколошки покрети и у 21. веку показују своју актуелност и иновативност. Еколошки проблеми и даље нису решени у овом веку, глобална еколошка криза постоји, а ни политика Зелених странака, који су настали из еколошких покрета, није дала одговорајуће резултате. У раду се излажу узроци настанка еколошких покрета као и њихово издвајање из нових друштвених покрета. У контексту тог издвајања рад се бави истраживањем фаза развоја еколошких покрета од настанка па до данашњих дана и упоређивањем активности ових покрета, од протеста па до пацификације и маргинализације, преко “корпорацијских” еко покрета, па до стварања такозваних комуналних еколошких заједница које могу у будућности да фигурирају као еколошки покрети. На основу законистости у досадашњем развоју еколошких покрета промишља се и њихова будућност у овом веку, као и нове тенденције и трендови. У том смислу, предмет анализе су покрети попут “Економије опште добробити” који има за циљ не само еколошку већ и потпуну друштвену трансформацију, али и тренутно акуелних и ad hoc покрета попут “Extinction Rebellion” и „Fridays for Future”. Посебан нагласак је дат на нузпојаве које се представљају као иницијатива у стварању могућих еколошких покрета у будућности а то су “инфлуенсерски екологизам”, “celebrity екологизам” и “таблоидни екологизам”.