Feedback between militant Islamism and right-wing extremism on the example of the migrant crisis - Subotić, Milovan (Napredak, 2021)
Најновија мигрантска криза дугог трајања, чији се почеци везују за распламсавање крвавогграђанског рата у Сирији почетком друге деценије XXI века, са епицентром у најбурнијој и мигрантскинајфреквентнијој 2015. години, и даље значајно тангира геополитички контекст европског континента.Истина, бројеви на три мигрантске руте према Европи знатно су мањи, али последице које је овајмиграциони удар оставио, као и крхка стабилност на порозним мигрантским правцима апелују на опрез. Када говоримо о последицама, оне су бројне: демографске, културолошке, економске, верске и друге. На страницама овог рада анализираће се релација између милитантног исламизма, као једног од покретача миграција ка Европи, и десног екстремизма на тлу најстаријег континента. Тачније, покушаће да се одговори на питање у којој су мери ова два облика испољавања политичког насиља антагонизујућа, а у којој мери их одликује извесна капиларност, тј. у којој мери јачање политичког ислама на извору, току и ушћу мигрантског таласа доводи до снажења крајње десних одговора базираних на наративима (нео) хришћанске Европе.
Keywords: migrant crisis; Islam; militant Islamism; Christianity; Europe; right-wing extremism