Editorial: ANTISRPSKI RATNI MANIFEST ILI U KOJE SE SVE SVRHE KORISTE TZV. NEVLADINE ORGANIZACIJE - Editorial Board (Napredak, 2020)
Nedavno je preko nemačkog državnog propagandnog servisa Deutsche Welle (DW), što je prenela i dnevna štampa u susednoj Republici Hrvatskoj, plasiran novi antisrpski ratni manifest. Cilj ovog dokumenta, čije osnovne ideje suštinski ne pripadaju onome koji ih u intervjuu izgovara, jeste stvaranje uslova za izbijanje novog balkanskog rata, pre svega na području BiH, kroz pokušaj ukidanja Republike Srpske, koja se u tom tekstu besmisleno tretira kao „ratni plen“ Srbije. Njegov smisao je slabljenje geopolitičkog položaja Srbije, i to: 1) prekidanjem njenih veza sa srpskim narodom koji živi u bivšim jugoslovenskim republikama (BiH, Crna Gora); 2) prihvatanjem nepovoljnog institucionalnog rešenja za Republiku Srpsku revizijom Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma, čije je garant i Srbija kao sukcesor SRJ i SCG; 3) prihvatanjem nepovoljnog institucionalnog rešenja za AP Kosovo i Metohiju, čiji je status, dok se drugačije ne uredi, određen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti OUN; 4) uvlačenjem Srbije u atlantističke integracije uprkos upornom protivljenju srpskog naroda takvoj ideji i proklamovanoj politici vojne neutralnosti; 5) raskidom prijateljskih odnosa i tesne saradnje Republike Srbije sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, što bi našu zemlju, osim gubitka prijateljstva onih koji su nam u raznim situacijama priskakali u pomoć, koštalo i gubitka mogućnosti da odbrani skoro sve svoje vitalne državne interese, uključujući i teritorijalni integritet i suverenitet. Prema viđenju inspiratora ovog antosrpskog ratnog manifesta, ne samo ucenjena, ponižena već i kažnjena (bez krivice) Srbija i srpski narod imaju pravo na očekivanja u pogledu evropskih integracija.