CHALLENGES, RISKS AND THREATS TO HUMAN SECURITY IN THE 4TH INDUSTRIAL REVOLUTION - Mitrović, Ljubomir M. (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2020)
Svet postepeno ulazi u četvrtu industrijsku revoluciju gde će novi talas tehnološkog napretka uvesti čovečanstvo u novu eru globalizacije. Globalni lanci snabdevanja postaće efikasniji uz istovremeno smanjenje troškova transporta što će doprineti otvaranju novih tržišta i pokrenuti ekonomski rast. Prema analizi Svetskog ekonomskog foruma, četvrta industrijska revolucija povećaće nivo globalnog dohotka i kvaliteta života ljudi širom sveta. Međutim, sve intenzivnija međupovezanost i novi tehnološki trendovi izložiće čovečanstvo novim oblicima bezbednosnih pretnji poput internet prevara i krađe podataka, sajber napada, spontanih migracija velikih razmera i klimatskih promena, kako je navedeno u Izveštaju o globalnim rizicima Svetskog ekonomskog foruma iz 2020. godine.
Keywords: ljudska bezbednost; 4.0 industrijska revolucija; globalizacija; izazovi, rizici i pretnje