CONFLICTS AND DEMOCRACY IN ETHNICALLY COMPLEX SOCIETIES AND ROLE OF MEDIA: THE CASE OF YUGOSLAVIA IN 1999 : English - Penezić, Slobodan M.; Cvijović, Milija Ž. (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2020)
Tekst sledi ocene H.M. Encensbergera, koji piše o pojavi „nukleiziranih” građanskih ratova iniciranih međuetničkim razlikama, uklapajući ih u kontekst medijskog uticaja. On tvrdi da su oni danas medijski sprektakl i da mediji informišu javnost tako da rat za nju može postati moralni problem. Paradigma tumačenja tih zaključaka zato jeste i uticaj medija na percepciju dešavanja tokom NATO intervencije 1999. u Jugoslaviji. Polazna pitanja su stoga usmerena ka analizi opravdanosti ocena Encensbergera; tumačenjem odnosa ratova i medijskog uticaja, a ujedno i stereotipa o Balkanu. Na taj način, želi se ukazati i na zablude onih koji su uticali da dođe do bombardovanja, ali i domaće političke vrhuške, kao i njihove posledice, a ujedno i na osnovna načela novinarskog izveštavanja, ali i očigledno nepoštovanje istih i uzroke toga. Analiza omogućava procenu efekata izveštavanja - toga koliko je vodilo rešavanju problema ili je, pak, uzrokovalo novu stereotipizaciju i probleme. Tako se pokazuje i besmisao ovakvih sukoba ali i NATO intervencije, a integrisani zaključak opravdava Encensbergerova razmišljanja.
Keywords: English