THE IMPACT OF SHIFT-WORK ON NUTRITIONAL STATUS OF POLICE OFFICERS - Ćopić, Nemanja Z.; Kukić, Filip; Tomić, Ivan; Parčina, Ivana; Dopsaj, Milivoj (NBP. Nauka, bezbednost, policija, 2020)
Cilj ove studije je bio da prikaže u kojoj meri smenski rad utiče na nutritivni status i nivo fizičke aktivnosti kod policajaca. U istraživanju je učestvovalo 130 policajaca. Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe. Prvu grupu je činilo 82 policajca koji su radili u prvoj smeni. Drugu grupu je činilo 48 policajaca koji su radili u dvanaestočasovnim smenama. U istraživanju je korišćen prilagiđeni upitnik. ANOVA je pokazala da su ispitanici prve smene imali značajno niži BMI (2.57 kg/m2, p=0.004) od ispitanika dvanaestočasovnih smena. Rezultati ove studije su pokazali da je fizička aktivnost negativno uticala na BMI kod obe grupe (p
Keywords: Indeks telesne mase; upitnik; fizička aktivnost; Ministarstvo unurašnjih poslova Republike Srbije